Przedmowa prof. Grażyny Cichosz


W trosce o zdrowie najlepiej liczyć na siebie! Szansą na zdobycie niezbędnej wiedzy jest monografia „Żywienie niskowęglowodanowe i suplementacja w ciąży”.

Stanowi ona kompendium wiedzy nt. zagrożeń dietetycznych i środowiskowych w kontekście zdrowia kobiet w ciąży. Przedstawiono w niej niepodważalne dowody na związek przyczynowo-skutkowy między dietą wysokowęglowodanową a otyłością i cukrzycą, a także szczegółową charakterystykę anomalii metabolicznych u kobiet z cukrzycą ciążową. Scharakteryzowano problem kandydozy (drożdżycy), którą chora matka przekazuje swojemu dziecku. Przedstawiono różne czynniki destrukcyjne oraz konsekwencje nieszczelności bariery jelitowej. Co ważniejsze, przedstawiono skuteczną metodę uszczelnienia błony śluzowej jelita z zastosowaniem mikstury oczyszczającej, zawierającej wyłącznie naturalne składniki. Stosowanie mikstury Józefa Słoneckiego oczyszcza z toksyn, zapobiega alergiom pokarmowym oraz schorzeniom autoimmunizacyjnym (co dotyczy nie tylko kobiet w ciąży).

W odróżnieniu od innych, podobnych opracowań, nie tylko zdefiniowano czynniki ryzyka (rtęć, aluminium, brom, niedobory witamin, pierwiastków śladowych), ale przedstawiono również metody zapobiegania konkretnym zagrożeniom.

Wykazano, że ze względu na chemizację środowiska i coraz gorszą jakość żywności, zbilansowanie diety kobiet w ciąży pod względem zapotrzebowania na bioaktywne składniki (kwas foliowy, selen, jod, witaminy C i D, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3) jest niemożliwe. Dlatego dla prawidłowego rozwoju płodu, a zwłaszcza neurogenezy, konieczna jest suplementacja.

Stosowanie się do zaleceń przedstawionych w monografii to szansa na zminimalizowanie problemu nietolerancji pokarmowych i alergii, chorób autoimmunizacyjnych, a także wad wrodzonych i autyzmu u dzieci.

Całość uzupełnia szereg informacji praktycznych, przydatnych przy komponowaniu diety, jak zapotrzebowanie na konkretne składniki żywnościowe w zależności od zaawansowania ciąży, a nawet aktywności fizycznej, oraz dane dotyczące składu chemicznego produktów białkowych, tłuszczów jadalnych, warzyw i owoców. Załączone schematy ułatwiają zrozumienie metabolizmu matki i dziecka. Natomiast liczne cytowane piśmiennictwo umożliwia poszerzenie wiedzy.

Prof. Grażyna Cichosz