Od 1978 r. pracuję jako lekarz. Zajmowałem się anestezjologią i medycyną paliatywną.

W pierwszej z tych specjalizacji uzyskałem doktorat, a w drugiej habilitację. Żywieniem niskowęglowodanowym zainteresowałem się w 2003 r. po przeczytaniu książki Jana Kwaśniewskiego „Żywienie optymalne”.

Ukończyłem szkolenie w ośrodku żywienia optymalnego w Jastrzębiej Górze i po zdaniu egzaminu uzyskałem certyfikat.

W latach 2004-2019 prowadziłem żywienie niskowęglowodanowe u kilkuset pacjentów, głównie Warszawskiego Hospicjum dla Dzieci.

Sam stosuję ten model żywienia od 2013 r. Od 2017 r. publikuję, wykładam i konsultuję w dziedzinie żywienia niskowęglowodanowego i suplementacji w ciąży.

Tomasz Dangel

W profesjonalnym CV wymienia się zazwyczaj sukcesy. Uważam, że o człowieku świadczą również jego porażki. W 2003 r. opracowałem projekt badawczy w celu porównania wpływu diety wysokowęglowodanowej (oficjalnie zalecanej przez Polską Akademię Nauk, Polskie Towarzystwo Pediatryczne i Instytut Żywności i Żywienia) oraz diety niskowęglowodanowej (zmodyfikowanej przeze mnie diety optymalnej Jana Kwaśniewskiego) na stan zdrowia pacjentów Warszawskiego Hospicjum dla Dzieci.
Dwie komisje bioetyczne odrzuciły mój projekt w 2004 r., co opisałem tutaj:

WYWIAD

Najlepsza dieta dla Polek
według lekarza

Najlepsza dieta dla Polek według lekarza
– W Polsce tylko 50 procent. kobiet ma prawidłową masę ciała. Zbyt dużą 46 procent, a zbyt niską 4 procent – mówi nam dr Tomasz Dangel. Twórca Fundacji Warszawskie Hospicjum dla Dzieci opowiada o diecie, która ma według niego zapewnić zdrowie kobietom, również tym w ciąży i ich dzieciom. Mówi też o kontrowersyjnej diecie doktora Kwaśniewskiego. Zapewnia, że jest zdrowa i może pomóc w odchudzaniu. Rozmawia Ewa Kaleta.

Każdy dziś ma teorię na temat odżywiania. A już szczególnie na temat odżywiania kobiet w ciąży. Jaka jest pana teoria?
Teoria, wprawdzie nie moja, ale trafiająca mi do przekonania, mówi, że nadmiar węglowodanów jest szkodliwy. Powoduje między innymi otyłość i cukrzycę ciążową.

Dlatego w mojej książce koncentruję się na określeniu optymalnego zapotrzebowania na glukozę w ciąży – przez matkę, płód i łożysko – w poszczególnych trymestrach. Jest to punkt wyjścia do dalszych rozważań żywieniowych. Bardziej jednak od teorii interesuje mnie praktyka – jak zapewnić zdrowie kobiecie i dziecku? Jak przekazać wiedzę kolejnym pokoleniom?

Posłuchaj

Konferencje

Czysta konferencja Można Pięknie Żyć Bracia Rodzeń

Wrocław 17.09.2022
Wykład: Żywienie niskowęglowodanowe w ciąży
Prezentacja: Żywienie niskowęglowodanowe w ciąży (plik pdf)

Neurobiota 2 Autyzm i borelioza: fitoterapia i żywienie pacjentów

Szczecin 25.11.2017
Neurobiota
Wykład: Jak żywić chorych na neuroboreliozę? (godz. 11:10-11:40)
Prezentacja: Jak żywić chorych na neuroboreliozę (plik pdf)

II Ogólnopolski Kongres Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej
Rumia 3-4.06.2017 Konferencja Grmed Wykład: „Suplementacja w ciąży” (3.06.2017 godz. 9-9:50) Prezentacja: Suplementacja w ciąży (plik pdf)
Konferencja „Programowanie zdrowia”,
Gdynia 25.03.2017 Wykład: „Cukrzyca ciążowa – etiologia i profilaktyka żywieniowa” Prezentacja: Cukrzyca ciążowa (plik pdf)
Kurs doskonalący dla lekarzy CMKP „Pediatryczna opieka paliatywna – wymiana doświadczeń” (edycja 2.)

Warszawa 11.03.2022
Wykład: „Dieta ektogenna jako forma leczenia żywieniowego we współczesnej medycynie”
Prezentacja: Prezentacja wykładu (plik pdf)

Wydawnictwo